Çek dili enstitüsünde bilimsel staj- ,,Çek okullarında çok dillilik’



Stajımız toplumumuzun bir parçası olan çok dilli öğrencileri içeriyordu.

Literatürü inceledik ve çok dilli öğrencilerin okulda ne fayda sağlayacağını öğrenmeye çalıştık. Staj sırasında, anaokullarında çok dilli öğrenciler için daha olumlu bir ortama doğru küçük bir adım teşkil edebilecek eylem araştırmasının hazırlanmasına katıldık.

Ekibimizde hepimiz çokdillilik (multilingualsm) konusunda deneyime sahibiz, çünkü sadece okulda değil, arkadaşlarımızla ve ailemizle de farklı diller kullanıyoruz.

Konular: iki dilli öğrenciler(billingual) - OMJ( Odlišným mateřským jazykem/ ana dili Çekçe
olmayaan) öğrenciler, Çek Cumhuriyeti'ndeki dil durumu, Çek okullarındaki dil durumu, eylem araştırması

Stajın ilk yarısı (teorik ve araştırma hazırlığı)

● İngilizce profesyonel literatür ve açık bilgi kaynakları ile çalıştık (Çek Okulu Müfettişlik raporları, Çek İstatistik Ofisi istatistikleri)
● profesyonel yayınları okurken üzerinde çalışmaya devam ettiğimiz çeşitli teknik terimleri araştırdık
● Yayınları ayrıca analiz ettik, tartıştık ve eleştirel olarak değerlendirdik
● uzmanlaşmış bilimsel veri tabanları kullanarak diğer ilgili literatürleri araştırdık

Stajın ikinci yarısı (eylem araştırmasının hazırlanması ve uygulanması)
● pratik olarak uygulanan teorik bilgi, sosyolojik araştırma yöntemlerinden (eylem araştırması) haberdar olduk
● kendimizi eylem araştırmasının pratik hazırlanmasına adadık


Eylem araştırmamız(Náš akční výzkum)

Eylem araştırmamız, çok dilli çocukları eğiten bir anaokuluna yerleştirdiğimiz bir ses posteri ve diğer anaokulları için sesli posterler oluşturma kılavuzu oluşturmayı içeriyordu.
Araştırmamızın amacı, çocukların ana dillerinde, ana dilde, ev dışında buluştuktan sonra anadillerine karşı tutumlarının değişip değişmeyeceğini bulmaktır, çünkü çocuklar normalde Çek dilinin aksine burada anadillerini kullanma olanağına sahip değildir. çocuklar. onları daha az önemli görmelerini sağlayın. Ancak, çok dilli çocukların tüm dillerle dengeli bir ilişkisi olması önemlidir.

Bizim açımızdan, çocuklar için yararı, ev dışındaki dilleri, aileleri ve kültürleri hakkında diğer çocuklarla konuşabilmeleridir. Ses kayıtları sayesinde gösterileri bir gösteri ile zenginleştirilmiştir. Bu aktiviteler birçok avantaj getirir - çocuklar genellikle yeni ortamlarında kendilerini daha evlerinde hissedebilir, kökenleri hakkında konuşmak ve sınıf arkadaşlarını daha iyi tanımak ve takımda daha iyi hissetmek için motivasyona sahip olabilirler. Tüm bu yönler, çevreleriyle ve kendi dilleriyle olumlu ilişkiler kurmada çok önemlidir.


Sesli poster Çekçe, İngilizce, Türkçe, Fransızca bir resim ve birkaç düzine cümle içerir. Posterin yerleştirileceği anaokulundaki çocukların ebeveynleri tarafından diğer diller eklendi. Ses posteri, posterdeki çıkartmalardan gelen ses parçalarını çalmanıza izin veren sihirli bir kalemle çalışır. Okul öncesi çocuklar bile posterle çok basit bir şekilde çalışabilir, sadece sihirli kalemi etikete yapıştırır ve kalem ses kaydını çalar.


Yazan: Dilara Demir

Populární příspěvky z tohoto blogu

Organizace zabývající se problematikou žáků s OMJ

Volunteering